FHG jubileumsreportage

LJUVA 60-TAL!

 

”För mig var det självklart att åka från Schweiz för detta jubileum i min barndomsstad. Man ville ju träffa tjejerna, som var så fina när man gick i skolan, och se hur de ser ut idag.”

 

”Det var så fantastiskt trevligt! Vilket minne att ta med sig.”

 

”Till min egen förvåning och förtjusning blev det två minnesvärda dagar.”

 

”Jag blev verkligen positivt överraskad; annars är jag lite skeptisk till sådana här arrangemang. Men det blev mycket trevligt, inte minst på puben kvällen före. Så roligt att träffa gamla skolkamrater så här efter 50 år!”

 

”Alla fick vi tillfälle att dela våra minnen med varandra - av Falun, av skolan och av kamraterna - både enskilt och tillsammans.”

 

Så säger några av 1966 års studenter vid Falu Handelsgymnasium (FHG), som firade 50-årsjubileum lördag 28 maj 2016. Omdömena ovan vittnar med eftertryck om att arrangörsgruppen, med Bozenna Meczynski som primus motor, lyckats med arrangemanget! Handelsgymnasium finns inte längre men det kändes angeläget att hålla minnet av den skolformen vid liv.

 

Förberedelserna började redan hösten 2014 med att spåra upp alla presumtiva deltagare. Efter ett idogt och omfattande arbete kunde alla hittas. Uppslutningen till jubileet blev över förväntan. Drygt 50 personer, dvs nästan hälften av alla inbjudna, deltog och de kom från alla möjliga håll i Sverige och världen. Även en av de kära lärarna var med och firade.

 

Jubileet tjuvstartade med förfest fredag kväll på puben Pitcher´s, med en uppsluppen stämning. De flesta hade inte setts på 50 år och återseendet blev mycket glädjefyllt med många glada tillrop och kramar.

 

Lördagen inleddes nostalgiskt på FHG:s gamla skola (Östra skolan) med välkomstdrink, fotografering, parentation och mingel. Efter lunch i Kristinehallen gick eftermiddagen i kulturens tecken med buss till världsarvet Falu Gruva. Programmet där bestod av museibesök, tipspromenad med 60-talstema runt Stora Stöten och välförtjänt fika med prisutdelning på Geschwornergården.

 

Efter några timmars vila var det dags för ny välkomstdrink, middag och underhållning i Dalasalen. Kvällen (natten för vissa) avrundades på Officersmässen med kaffe, barservering och spontan dans till förnämlig orkester. FHG:s gästspelande jazzvokalist – Ulla Källbäck – gjorde stor succé!

 

De som orkade och ville kunde på söndagen ta en tur på Runn med Slussbruden (dvs båten).

 

Lunchen, middagen och avrundningen på Officersmässen arrangerades gemensamt med Högre Allmänna Läroverket (HAL).

 

Många uttryckte att det absolut bästa med 50-årsfirandet var att den fina FHG-stämningen levde kvar, och de ville gärna se en fortsättning i någon form.

 

 

FHG:s arrangörsgrupp

 

Dan Pederson, Bozenna Meczynski,

Håkan Andersson, Gustaf Eisen

 

Länge leve FHG-andan!

Copyright © All Rights Reserved