HALS jubileumsreportage

Jubileumsreportage till GFKs årsskrift

Helene Carlbäck

 

 

En realskoleträff i Falun i ljuvliga maj 2013 gav mersmak. E-posten gick varm: ”Kan inte några vänliga själar se till att vi får träffas snart igen?”

 

Och en liten kärntrupp, en trojka, sammanstrålade ett år senare för att planera det stora studentjubiléet 1966-2016, Falu högre allmänna läroverk. Mötesplatsen för den inledande planläggningen var kanske inte den mest konventionella. I Margareta Linders simbassäng på Granvägen i Falun diskuterades den första viktiga uppgiften: Hur få tag på kamrater från de åtta avgångsklasser, som befolkat studentexamens fyra dagar i maj 1966? Jo, man kontaktar Göran Krantz, känd bland GFK:s medlemmar. Vad denne man inte vet om folk i Falun, från såväl äldre som nyare tider, är inte värt att veta. Med benäget bistånd från Göran fick jubileumsorganisatörerna fram digra listor och skickade ut inbjudningar till efterkrigstidens barnrikekull i Falun. I slutändan blev det 62 studenter och två lärare som deltog.

Snart utökades trojkan till en planeringskommitté på åtta personer. Var och en drog sitt strå till stacken. Och den 27 maj 2016 började så jubiléet. En fest i dagarna tre. Fredagskvällens informella och till synes anspråkslösa mingel på lokal med utsikt över Faluån, blev den laddade början till en jubileumsfest, där lusten att få veta mer om varandra och få umgås bara steg. På lördagsförmiddagen skålades det i bubbelvin och lektes det Quiz i läroverkets aula. Frågorna försatte oss tillbaka till 1966: Vilken låt låg i Tio-i-topps tät och vem var ledande politiker i Sverige just då? Vi lade pannorna i djupa veck och löste gåtorna i stilla mummel, grupp för grupp, så gott vi kunde.

Eftermiddagens promenad med Örjan Hamrin förde oss in till det allra heligaste i Bergalid: frimurarnas sammanträdesrum. Omväxlande tog deltagarna girigt in kunskaper om ljuvliga Falun och frimurarnas ditintills för oss okända ritualer, omväxlande pratade och pratade vi med kamraterna vi inte sett på femtio år. Och vi skrattade lyckligt över att plötsligt känna igenom dem som vi de första minuterna tyckte vi aldrig sett förut. Någonstans har vi människor en kärna som aldrig förstörs.

 

Lördagskvällen bjöd på stor och pampig jubileumsmiddag, tillsammans med Falu handelsgymnasiums likaledes femtioårsjubilerande kamrater. Från Dalahallens mat, dryck och högljutt sorlande med åtföljande underhållning från scenen, förflyttade vi oss till gamla Officersmässen, ett stenkast därifrån. En av de jubilerande kamraterna, Calle Wetterhall, bjöd på dansmusik med sin åttamannaorkester. Här var det femtio- och tidig sextiotalssmak – jazz och swing. Som ingångslåt spelades en hjärtslitande version av Im Zigenuerlager (var något öga torrt då?), och i andra rum pratades det vidare på teman som Vad gör du nu? Vad gjorde vi då? Vem är du? Och vem är jag? Och vad är livets mening? I ett rum bjöds bildspel med minnen, minnen, minnen. Baren var öppen och bjöd på livgivande drycker till generösa priser. Vid ettiden vandrade de sista jubileumsfestarna ut i den doftande majnatten.

 

Falu Högre Läroverks femtioårsjubilerande studenter gav dock inte upp därmed. Dagen därpå, på söndagen, erbjöds båtutflykt på Runn med m/s Slussbruden. En sista möjlighet att få avsluta samtal och kanske börja nya. Och sedan vidtog avskedskramandet. För foton från jubiléet och annan info hänvisar vi till den välmatade hemsidan www.studentjubileum2016.se. Där finns också återgiven den varmt uppskattade dikten ”Route 66” som latinstudenten Mats Lindberg läste på hexameter under jubileumsmiddagen. Ett strålande tidsdokument!

 

Copyright © All Rights Reserved